7 Tipp a tökéletes matrac kiválasztásához

Életünknek nagyjából egyharmadát alvással töltjük, a legtöbben mégsem fordítunk kellő figyelmet az „éjszakai életünkre”. Pedig az alvás minősége és mennyisége alapjaiban határozza meg hétköznapjainkat, általános közérzetünket, teljesítményünket, sőt társasági életünket is.

Ha rosszul alszunk, azzal komoly egészségügyi bántalmaknak tesszük ki magunkat, és itt nem csak nyak, hát és derékfájdalmakról van szó, hanem magas vérnyomásról, sőt elhízásról és szívbetegségek kialakulásának magasabb kockázatáról is.

Az alvás minősége tehát elsődleges fontosságú kellene hogy legyen minden ember életében. Jól aludni pedig csakis jó fekhelyen lehet. Ha rossz az ágyunk, ha kényelmetlen a matracunk, az óhatatlanul rányomja a bélyegét a következő napra, mivel úgymond bal lábbal kelünk fel.

Érdemes tehát alaposan megfontolni, hogy milyen fekhelyet választunk életünk egyik legfontosabb „tevékenységéhez”, mert túlzás nélkül rengeteg minden múlhat egy kényelmes matracon.

Tanácsos úgy tekinteni a matracvásárlásra, mint egy hosszú távú befektetésre a testi és lelki egészségünkbe!

De vajon milyen is a tökéletes matrac, mely a leghatékonyabban képes kényelmes és regeneráló pihenést biztosítani a számunkra?

Mai cikkünkben összeszedtük a matracválasztás legfontosabb szempontjait, hogy ezek segítségével Ön is jó döntést hozhasson.

 

  1. Kényelem: De mi számít kényelmesnek?

Az elsődleges, hogy a matrac kényelmes legyen. Sokan úgy gondolják, hogy az a jó, ha kellemesen süpped, puhán „befogad” magába a matrac, de hosszú távon az ilyen komfort megbosszulja magát. Ha a hátnak, deréknak, csípőnek nem nyújt elég támaszt éjjel a fekhely, akkor reggel „összetörve” ébredünk, és amit a boltban hívogatóan kényelmesnek találtunk, azt már az első éjszaka után legszívesebben kidobnánk. A jó matrac nem a puhaságáról ismerszik meg, hanem arról, hogy tartást, támaszt biztosít. És ezzel el is érkeztünk a második szemponthoz, a keménységhez.

 

  1. Keménység

A tökéletes keménységű matrac képes egyenletesen eloszlatni a testsúlyt és ezáltal maradéktalanul tehermentesíti csigolyákat és ízületeket. Megfelelő keménységű ahhoz, hogy a gerincoszlop íveit támogassa, de ugyanakkor eléggé lágy ahhoz, hogy pontosan kövesse le testünk kontúrját. Precízen alkalmazkodik a gerinc természetes hajlataihoz, ezáltal megakadályozza a kemény alátámasztási nyomáspontok kialakulását, melyek a gerincoszlopot kórosan deformálnák, és a vérkeringést is elnyomnák.

Oldalt fekvésnél a váll és csípő, háton alvásnál a derék, hason fekvésnél pedig a felsőtest és a nyakcsigolyák vannak veszélyben, ezek nyomódhatnak.

A teljesen elernyedt és tökéletesen tehermentesített gerinc és test működését nem kell az agynak felügyelnie, ennek eredménye pedig az egészséges és regeneráló alvás, amitől frissen és energikusan ébredünk.

Itt fontos megjegyeznünk, hogy minden új matrachoz hozzá kell szokni, vagyis az első 1-2 éjszaka alvás nem lesz rögtön tökéletes egy új matrac vásárlásakor, főleg ha az keményebb, mint amihez eddig hozzászoktunk. A testünknek szüksége van egy kis időre, hogy átálljon a helyes tartásra.

Ne hozzunk tehát elhamarkodott döntést a visszaküldést illetően. Érdemes legalább egy hétig használni az új matracot, hogy teljesen megismerjük annak hatását a szervezetünkre.

 

  1. Vastagság

Az optimális matracvastagság valahol 17-18 centiméternél kezdődik. Ha ennél jelentősen vékonyabb matracot választunk, akkor egyrészt nem biztos, hogy kellőképpen alá tudja támasztani a testünket, másrészt pedig félő, hogy érezni fogjuk magunk alatt az ágyrácsot. Általánosságban beszélve minél vastagabb a matrac, annál tartósabb is, hiszen több anyagot tartalmaz.

 

  1. Anyag:

Számos anyagból készítenek matracot az acélrugóstól a különféle géleken át egészen a latexig, de a legújabb kutatások alapján a hab alapú megoldás biztosítja a legegyenletesebb súlyeloszlást.

A habmatracoknál a kényelmet és tartósságot befolyásoló legfontosabb tényező a habsűrűség, ez befolyásolja a keménységet is.

Vannak, akik könnyen izzadni kezdenek, különösen éjszaka. Idős korban ez gyakrabban előforduló jelenség. Számukra rendkívül fontos, hogy a matrac anyaga megfelelően szellőzzön, esetleg felszívja és levezesse a verejtéket, valamint antibakteriális tulajdonságai révén megakadályozza a kellemetlen szagok kialakulását.

A jó matrac tehát amellett hogy egészséges gerinctartást biztosít, formatartó és időtálló, valamint eléggé jól szellőzik ahhoz, hogy ezzel optimális alvásklímát teremtsen.

 

  1. Levehető, mosható huzat:

Keressünk levehető huzattal készült matracot, így a tisztítás nem lesz valóra vált rémálom.

 

  1. Pénz-visszafizetési garancia:

Érdemes olyan matracot választani, amely mellé pénz visszafizetési garancia is jár. Még a leggondosabb tervezés mellett is kiderülhet ugyanis, hogy az új ágybetét kényelmetlen.

 

  1. Próba

Döntés előtt tanácsos élőben is kipróbálni a matracot, így megelőzhetjük a kellemetlen meglepetéseket. Tartsuk azonban észben azt is, hogy egy matracot nem lehet igazán kipróbálni a boltban, hisz nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen rajta feküdni 10-20 percig, hanem hogy milyen aludni rajta, és a kettő között jelentős különbség van.

 

Összegzés:

Ezzel a matracválasztáshoz szükséges tanácsok végéhez értünk, és Ön készen áll arra, hogy kiválassza a tökéletes matracot.

A Yododo több évtizedes tapasztalattal a háta mögött azt a célt tűzte ki magának, hogy a kutatások és visszajelzések alapján megtalálja a tökéletes matracokat, és csakis azokat kínálja kedves vásárlóinak.

Így az általunk forgalmazott Yododo matracok mindkét típusa maradéktalanul megfelel a fent felsorolt 7 pontnak. Minden igény és kritérium egyetlen matracban összpontosul. De ne higgyen pusztán a szavaknak. Jöjjön el bemutatótermünkbe, és próbálja ki matracainkat személyesen!

 

Yododo matracok:

  • KOMFORT MATRAC: 20 cm vastag, legújabb generációs matrac magas ellenállósággal.
  • SUPER DELUXE MATRAC: 23 cm vastag, téli oldal – valódi gyapjúból. A matrac nyári oldala Aloe vera szellőző